Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

STUDENTI CEPS-A NA M2M - RADIONICI O SISTEMU RANOG UPOZORENJA I ULOGE HIDROMETEOROLOŠKIH SLUŽBI

✓ Poslovna ekonomija ✓ Promet ✓ Energetika ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara ✓ Sigurnosne studije
Objavljeno 29.9.2023. u 10:58h

Oružane snage BiH u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH, uz angažovanje stručnog Tma iz SAD-a, od 19. do 21. Septembra 2023. godine na lokaciji Doma OS BiH su organizovale trodnevnu radionicu „Emergency Management and Resilience - Hydrometeorological Workshop“ iz oblasti sistema ranog upozorenja i uloge hidrometeoroloških službi.

Ova radionica predstavlja nadogradnju uspješnih radionica održanih u proteklom periodu i fokusira se na razvoj međuagecijske koordinacije i saradnje. Cilj iste je prenijeti ekspertizu u pogledu upravljanja vodenim sistemima, meteorologiji i sistema ranog upozorenja, te jačanju otpornosti i spremnosti u odgovoru agencija i institucija u BiH na situacije prirodne i druge nesreće. Stručni Tim iz SAD-a je sastavljen od predstavnika inicijative Civilno-vojne spremnosti za vanredne situacije, Inžinjerijskog korpusa vojske SAD-a, Državne agencije za meteorologiju i upravljanje vodama i atmosferom (NOAA)/(NWS) i Državne agencije za upravljanje vanrednim situacijama Marylanda.

Na radionici pored predstavnika ministarstva odbrane i oružanih snaga BiH, učestvovali i direktor Visoke škole "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak Doc.dr. Mirzo Selimić, voditelj studijskog programa Saobraćaj dr.sc. Nermin Palić, te studenti Ira Imamović, Ševal Turanović, Naida Mutapčić i Toni Škoro. Učesnicima je pružena prilika da prisustvuju predavanjima stručnjaka iz SAD-a i aktivno se uključe u praktične zadatke u stvarnim situacijama. Zahvaljujući izuzetno profesionalnom angažovanju članova CMEP Tima i učesnika koji su pokazali visok stepen motivisanosti, u potpunosti su postignuti planirani ciljevi organizatora.

Nakon završene radionice svim učesnicima su uručeni certifikati za doprinos unapređenju nacionalnih pripravnih kapaciteta za slučajeve vanrednih situacija u Bosni i Hercegovini.

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.