Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

IMPLEMENTIRANA ERASMUS+ MOBILNOST STUDENATA SA “WSB AKADEMIA” U DĄBROWA GÓRNICZI (POLJSKA)- ERASMUS+ ISKUSTVO STUDENTICE NAIDE MUTAPČIĆ

✓ Poslovna ekonomija ✓ Promet ✓ Energetika ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara ✓ Sigurnosne studije
Objavljeno 26.7.2024. u 08:31h

Studentica Naida Mutapčić provela je ljetni semestar putem ERASMUS+ razmjene studenata u Poljskoj, na visokoškolskoj instituciji “WSB Akademia” u Dąbrowa Górniczi, gdje je pohađala predmete utvrđene ugovorom o učenju (Learning Agreement). Naida je studentica treće godine studijskog programa Saobraćaj (Cestovni saobraćaj). Njeno ERASMUS+ iskustvo u cjelosti prenosimo u nastavku.

 

Početkom zimskog semestra moje 3. godine studiranja na studijskom programu Cestovni promet, na web stranici Visoke škole CEPS sam naišla na poziv za prijavu na razmjenu studenata u Republiku Poljsku. U pitanju je bila “WSB Akademia” u Dąbrowa Górniczi, nedaleko od Katowica.

Prijavila sam se sa namjerom da iskusim način studiranja i življenja u državi koja također ima slavenske korijene, ali koja je mnogo razvijenija u odnosu na države u mom regionu.

Moje iskustvo u Republici Poljskoj i na WSB Akademiji je bilo nezaboravno. Osim što je akademsko osoblje uvijek bilo tu za nas ukoliko smo imali neke nedoumice ili nam je trebala pomoć, i lokalni studenti su veoma rado provodili vrijeme sa nama.

U toku ovog semestra upoznala sam studente iz svih krajeva svijeta, sa četiri različita kontinenta. Predavanja su nam bila na engleskom jeziku i profesori su uvijek nastojali da nam dodatno objasne gradivo ukoliko nismo dovoljno dobro razumjeli. Pored obične nastave, imali smo i praktičnu nastavu gdje smo ili u grupama ili samostalno radili razne zadatke i projekte koji će koristiti kada počnemo sa radom u našoj sferi zanimanja.

WSB Akademija ima “Erasmus Club” kojeg vode i za koji organiziraju aktivnosti sami studenti sa ovog fakulteta. Rado sam učestvovala na svim radionicama, zabavama, izletima i seminarima koje je ovaj klub organizirao za studente na razmjeni.

Ono što nam je ovaj fakultet omogućio jesu i studentske kartice pomoću kojih smo mogli, kao i domaći studenti, putovati širom Republike Poljske. Također, dobili smo i besplatne časove poljskog jezika kako bi se lakše sporazumjeli sa lokalnim stanovništvom. Svi su nas jako lijepo dočekali i prihvatili. Ovih pet mjeseci, domaći studenti i mi, Erasmus-ovci, smo postali jedna velika grupa prijatelja koji su uvijek bili tu jedni za druge.

Želim da se zahvalim Visokoj školi CEPS, a pogotovo profesoru Nerminu Paliću, što su me izabrali da baš ja budem ta studentica Cestovnog prometa koja će ljetni semestar provesti u Republici Poljskoj. Također se želim zahvaliti i svim profesorima, studentskoj službi i Erasmus koordinatorici sa WSB Akademije, što su mi uvijek bili tu na raspolaganju.

Preporučujem svima koji budu dobili priliku da idu na razmjenu studenata na WSB Akademiju u Republici Poljskoj, da se obavezno prijave. To će im definitivno biti nezaboravno iskustvo baš kao i meni.

 

Visoka škola “CEPS-Centar za poslovne studije” Kiseljak redovno nudi prilike za svoje studente da dio svog školovanja provedu na institucijama širom Evrope, gdje mogu steći vrijedna iskustva, doživjeti lijepe trenutke i sklopiti nova poznanstva.

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.