Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

UČEŠĆE VISOKE ŠKOLE CEPS NA PREZENTACIJI IZVJEŠTAJA FAIRWORK ISTRAŽIVANJA “USLOVA RADA NA DIGITALNIM PLATFORMAMA U BIH” U ORGANIZACIJI CREDI CENTRA

✓ Poslovna ekonomija ✓ Promet ✓ Energetika ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara ✓ Sigurnosne studije
Objavljeno 8.9.2023. u 13:19h

U četvrtak 7.9.2023. godine, u Sarajevu je održana prezentacija izvještaja Fairwork istraživanja “Uslova rada na digitalnim platformama u BiH”. Fairwork istraživanje je globalni projekat koji vodi Univerzitet u Oxfordu i Centar društvenih nauka u Berlinu. Istraživanje u Bosni i Hercegovini je proveo Centar za razvojne evaluacije i društvena istraživanja (CREDI) na osam (8) digitalnih platformi.

Rezultati istraživanja su pokazali da iako je platformska ekonomija značajno razvijena u Bosni i Hercegovini, platformski radnici formalno ne postoje kao pravna kategorija, niti imaju zakonski regulisan status. Drugim riječima, ova kategorija radnika je nevidljiva u radnom zakonodavstvu države. Posljedica toga su neadekvatni uslovi rada kao i zaštite na radu. Također, to utiče na formalno zapošljavanje i postojanje vrlo niskog nivoa sindikalnog organizovanja.

Na prezentaciji je učestvovao i dr.sc.Nermin Palić voditelj ureda za međunarodnu saradnju i razvoj karijere Visoke škole CEPS Kiseljak. Na ovaj način CEPS iskazuje svoj interes za praćenje najnovijih informacija u području ekonomije i zaštite na radu. Također, potiče razmatranje pitanja koja će omogućiti prepoznavanje platformskih radnika u zakonodavstvu i osigurati im ista prava kao i svih drugih radnika na tržištu rada u Bosni i Hercegovini.

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.