Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

Razvoj karijere diplomanata CEPS-a: Intervju sa Benjaminom Kadrićem

False False False ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara False
Objavljeno 19.7.2020. u 12:33h

Visoka škola „CEPS-Centar za poslovne studije“ Kiseljak brine o svojim studentima i ostaje u kontaktu s njima i nakon završetka studija. Danas je svoju priču s nama podijelio bch. ing. Benjamin Kadrić. Nadamo se da će svojim iskustvom i savjetima dati doprinos budućim diplomantima u cilju što bolje pripreme za njihovo prvo radno iskustvo sa zvanjem koje su stekli.

CEPS: Možete li nam reći nešto o sebi?

BENJAMIN KADRIĆ: Rođen 29.11.1986. godine u Zenici, osnovno obrazovanje završavam u Zenici, kao i srednju tehničku školu u Zenici, smjer tehničar drumskog saobraćaja. Uporedno sa školovanjem bio sam i aktivan sportista, trenirao sam fudbal u NK Čelik Zenica, gdje sam prošao sve omladinske selekcije kluba, kao i mlađe selekcije Kantonalne reprezentacije. Zaposlen u ArcelorMittalu Zenica od 2008. godine. S obzirom da sam na svom radnom mjestu imao priliku da radim sa zaštitnom opremom, 2015. godine odlučujem upisati zaštitu na radu na visokoškolskoj ustanovi „CEPS – Centar za poslovne studije“ Kiseljak, gdje 2018. godine stičem zvanje Prvostupnik Bachelor inženjer zaštite na radu sa ukupno 180 ECTS bodova. Nakon odbrane rada nastavljam studiji i na IV godini zaštite na radu. Odbranu rada na IV godini studija trebao bi završiti do kraja tekućeg mjeseca.

CEPS : Koliko dugo ste čekali na prvo zaposlenje nakon završetka studija? Da li radite u struci? Kako Vam se sve to čini?

BENJAMIN KADRIĆ: S obzirom da sam zaposlen od 2008. godine u ArcelorMittalu Zenica, relativno brzo sam dobio šansu da se osposobljavam za poslove u struci, stičem i usvajam nova znanja na poslovima inženjera zaštite na radu. Posao jednog inženjera zaštite na radu, jako je dinamičan, posao koji iziskuje konstantno edukovanje i napredovanje, praćenje izmjena i dopuna zakonskih regulativa, kao i donošenje podzakonskih akata i pravilnika.

CEPS: Šta nam možete reći o obrazovanju i zvanju koje ste stekli na CEPS-u? Da li je bilo odgovarajuće za Vaš posao kojim se sada bavite? Šta biste morali dodatno učiti?

BENJAMIN KADRIĆ: Zadovoljan sam stečenim obrazovanjem na CEPS-u, a s obzirom na stečeno zvanje, dobio sam priliku da napredujem kako na radnom mjestu tako i u svojoj profesionalnoj karijeri.  Tokom školovanja na CEPS – u svi profesori su bili jako susretljivi, korektni za sve naše zahtjeve, ali ipak jednog ću izdvojiti koji je ostavio najveći utisak na mene, a to je Prof. VŠ Miliša Todorović. Uvaženi profesor je neko ko živi zaštitu na radu, nikog ne ostavlja ravnodušnim sa svojim pristupom studentima, znanjem i kompentencijama.

CEPS: Zašto ste se odlučili za studijski program Zaštita na radu i zaštita od požara i kako je ukratko izgledao vaš put obrazovanja?

BENJAMIN KADRIĆ:  Zaštita i zdravlje zaposlenika na radu,  „0“ povreda na radu u kompaniji ArcelorMittal Zenica cilj je br. 1. Moji prvi susreti sa zaštitom počinju mojim zaposlenjem u kompaniji. Svrha zaštite na radu je stvarati sigurne radne uvjete kako bi se spriječile povrede na radu, profesinalna oboljenja i nezgode na radu, što u meni budi želju za obrazovanjem u ovoj oblasti. U kompaniji sam kroz različite obuke, učešće u planiranju i izvođenju različitih poslova sve više uviđao važnost zaštite i zdravlja zaposlenika. Prvo i osnovno znanje, obrazovanje o ovom pozivu dobio sam na svojim radnim mjestima, a 2015. godine odlučujem da svoje obrazovanje i znanje u ovoj oblasti dodatno proširim, tako što se odlučujem da se upišem na CEPS, studijski program Zaštita na radu i zaštita od požara, studijski smjer Zaštita na radu.

CEPS: Koje su prednosti Vašeg obrazovanja i znanja stečenog na CEPS-u za Vaš posao?

BENJAMIN KADRIĆ: Priliku za napredovanje u poslovnom, a i profesionalnom životu sigurno ne bi mogao dobiti bez znanja i obrazovanja koje sam stekao tokom studiranja na CEPS – u.

CEPS: Da li biste željeli da pomognete unapređenju kvaliteta studija na Visokoj školi CEPS? Ako da, kako?

BENJAMIN KADRIĆ: Kao i do sada, ja sa svim svojim kapacitetima i mogućnostima stojim na raspolaganju menadžmentu CEPS-a, profesorima, sadašnjim i budućim kolegama. Ja sam spreman da pomognem kroz različite angažmane, savjetima kolegama, pomoć tokom obavljanja stručne prakse, razmjeni iskustava, literature i dr.

CEPS: Da li možete dati neki savjet za buduće inžinjere Zaštite na radu?

BENJAMIN KADRIĆ: Red, rad, disciplina, garant je Vašeg uspjeha!

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.