Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

ERASMUS ISKUSTVO STUDENTA CEPS-A U ŠPANIJI

✓ Poslovna ekonomija ✓ Promet ✓ Energetika ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara ✓ Sigurnosne studije
Objavljeno 22.7.2019. u 14:16h

Četiri studenta Visoke škole „CEPS – Centar za poslovne studije“ Kiseljak, Nikolina Tomičić, Ajdin Huskanović, Adnan Srabović i Edin Hadžić prethodni semestar boravili su na međunarodnoj razmjeni u Španiji, na partnerskom instituciji IES Ribeira do Louro. Studenti su boravili tri mjeseca. Njihovo iskustvo je sljedeće:

„Prijavili smo se na Erasmus+ projekat u Španjolskoj na 3 mjeseca. Svi međusobno smo se upoznali u Dubrovniku, gdje smo imali let za Vigo, sa presjedanjem u Barceloni. Bili smo smješteni u gradu Porriño, nedaleko od Viga, u regiji Galicija.

Predavanja smo slušali na instituciji IES Riberia do Louro, gdje smo prvi dan imali predstavljanje na pozornici i upoznavanje s rasporedom, profesorima te novim kolegama, s kojima smo trebali provesti jedan semestar. Osim nas, na ovoj razmjeni bili su i studenti iz Albanije. Predavanja su bila na engleskom jeziku. Institucija nam je organizirala tečaj španjolskog jezika, kako bi se što prije, a i bolje uklopili. Tečaj nam je jako dobro došao, jer smo došli u grad gdje skoro nitko ne zna pričati engleski.

U početku, jedini problem nam je predstavljao jezik, npr. odlazak u banku, trgovinu ili restoran, gdje smo imali izazov, kako objasniti šta trebamo ili želimo. Poslije nekog vremena savladali smo jezične prepreke. Možda period od 3 mjeseca ne izgleda kao dugo vremenski period, ali mi smo za to vrijeme mnogo stvari naučili. Upoznali smo se sa španjolskom kulturom i običajima, probali smo njihove tradicionalne specijalitete. Obišli smo gradove u blizini, ali i u Portugalu. Vidjeli smo noćni život, te kupali se na plaži.

Predavanja nisu bila puno teška i zahtjevna, tako da smo uspjeli sve stići. Poboljšali smo strani jezik i stekli nove vještine kao što su: brza adaptacija na novu okolinu, brzo rješavanje problema i izazova, kako planirati i raditi samostalnije, kao i u timskom radu. Postali smo tolerantniji.

Zahvaljujući Erasmus+ projektu imali smo priliku vidjeti sve to, živjeti i pohađati nastavu besplatno. Svi troškovi su nam plaćeni od strane Europske unije. Kući se vraćamo s lijepim uspomenama, novim znanjem i prijateljstvima. Sve preporuke za buduće studente!“

#erasmusplus #ceps #španija #iesribeiradolouro #postanidiozajedničkepriče

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.