Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

RAZVOJ KARIJERE DIPLOMANATA CEPS-a: INTERVJU SA IRMOM BOJA

✓ Poslovna ekonomija ✓ Promet ✓ Energetika ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara ✓ Sigurnosne studije
Objavljeno 19.5.2020. u 12:26h

Visoka škola „CEPS-Centar za poslovne studije“ Kiseljak kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete visokog obrazovanja, te vodi brigu o svojim alumni članovima i njihovom razvoju karijere nakon svršetka studija. Ovaj put je s nama svoje iskustvo podijelila mlada poduzetnica iz Kiseljaka Irma Boja, BA poslovne ekonomije.

Cilj ovog intervjua je praćenje kretanja diplomiranih studenata i njihov razvoj karijere. Također, na ovaj način želimo isticati pozitivne primjere, prezentovati rad naše institucije i rad naših studenata, te dati savjete budućim diplomantima koji završavaju studije na CEPS-u. 

CEPS: Možete li nam reći nešto o sebi?

Irma Boja: Rođena sam 18.11.1995, živim i radim u Kiseljaku, gdje sam  uspješno završila gimnaziju, a potom studij poslovne ekonomije na Visokoj školi „CEPS – Centar za poslovne studije“ u Kiseljaku, smjer financije i računovodstvo. Po završetku školovanja opredjelila sam se na poduzetništvo, te otvorila svoj obrt u Kiseljaku – „ILEA BAGS“,  a u isto vrijeme se bavim i računovodstvom u firmi svog oca – „ILEA doo“.

CEPS: Koliko dugo ste čekali na prvo zaposlenje nakon završetka studija? Da li radite u struci? Kako Vam se sve to čini?

Irma Boja: Odmah po završetku studija krenula sam raditi, a obuku sam vršila sve vrijeme tijekom studiranja. Radim u struci i vrlo sam zadovoljna, volim ovaj posao i to je bio moj  prvi i jedini izbor.

CEPS: Možete li nam reći par informacija o preduzeću/kompaniji u kojoj radite?

Irma Boja: Firma se bavi proizvodnjom i prodajom ženskih modnih torbica, radimo za domaće ali i inostrano tržiste. Uspješno poslujemo od 2013. godine. Naš rad su prepoznale mnoge kompanije u BIH s kojim sarađujemo, a trenutno smo u fazi otvaranja naše poslovnice u Beču, u jednom od najvećih tržnih centara u Europi.

CEPS: Objasnite koji je osnovni zadatak, tj. šta se od jednog diplomanta poslovne ekonomije očekuje? Možete li nam opisati odgovornosti i obaveze vezane za ovo radno mjesto?

Irma Boja: Odgovornost je velika, obaveza je puno ali ako volite to što radite ništa nije teško. Očekuje se organizovanost, odgovornost, predanost, stručnost i posvećenost.  

CEPS: Šta nam možete reći o obrazovanju i zvanju koje ste stekli na na Visokoj školi CEPS? Da li je bilo odgovarajuće za Vaš posao kojim se sada bavite? Šta biste morali dodatno učiti?

Irma Boja: Zadovoljna sam znanjem koje sam stekla u Visokoj školi „CEPS-Centar za poslovne studije“, mnogo dobrih savjeta od divnih nastavnika kojih se često sjetim i sada u praksi.  Kroz praksu sam naučila rad u nekim programima koji su mi sada potrebni konkretno za posao koji radim. Svaki dan naučim nešto novo, ali iskustvo sa CEPS-a mi je svakako pomoglo.

CEPS: Zašto ste se odlučili za studijski program Poslovna ekonomija i kako je ukratko izgledao vaš put obrazovanja?

Irma Boja: Za poslovnu ekonomiju sam se odlučila jer su mi roditelji poduzetnici i bila sam uvijek dio toga, tako da je to bio neki logičan put kojim sam trebala ići. Samo školovanje mi  je išlo sa lakoćom već od osnovne škole gdje sam bila učenica generacije i osvajala prva mjesta u takmičenjima iz matematike, te preko gimnazije do studija. Zaista nisam imala problema, bila sam uvijek vrijedan učenik , željna znanja i spremna se posvetiti svakom ispitu. Na kraju sam i diplomirala s odličnim uspjehom.

CEPS: Koje su prednosti Vašeg obrazovanja i znanja stečenog na CEPS-u za Vaš posao?

Irma Boja: Prednosti obrazovanja na CEPS-u su što niste opterećeni teorijom koja vam oduzima puno vremena, već učite konkretne stvari koje vam zaista i trebaju te imate vremena posvetiti se praksi. Ja sam studirala i učila se poslu, tako da sam po završteku studija bila apsolutna spremna za posao.

CEPS: Da li možete dati neki savjet za buduće diplomante poslovne ekonomije?

Irma Boja: Upornost i rad će se kad tad isplatiti.

Irma Boja, BA poslovne ekonomije (CEPS)

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.