Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

RAZVOJ KARIJERE DIPLOMANATA CEPS-a: INTERVJU SA ANELOM IKANOVIĆEM

✓ Poslovna ekonomija ✓ Promet ✓ Energetika ✓ Zaštita na radu i zaštita od požara ✓ Sigurnosne studije
Objavljeno 30.12.2022. u 00:12h

Visoka škola „CEPS-Centar za poslovne studije“ Kiseljak kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete visokog obrazovanja, te vodi brigu o svojim alumni članovima i njihovom razvoju karijere nakon svršetka studija. Ovaj put je s nama svoje iskustvo podijelio profesor iz srednje škole Anel Ikanović, BA energetike. Na ovaj način želimo isticati pozitivne primjere, prezentovati rad naše institucije i rad naših studenata, te dati savjete budućim diplomantima koji završavaju studije na CEPS-u. 

 

CEPS: Možete li nam reći nešto o sebi?

ANEL IKANOVIĆ: Zovem se Anel Ikanović i rođen sam 28.06.1998. godine u Tuzli. Živim u Banovićima gdje sam završio osnovnu školu, a ujedno i srednju elektrotehničku  školu  u JUMSŠ Banovići.  Nakon završetka srednje škole, shvatio sam da želim još više da se upoznam sa elektrotehnikom. Odlučio sam da upišem energetiku smjer- održavanje energetskih postrojenja na Visokoj školi „CEPS- Centar za poslovne studije“ u Kiseljaku gdje sam 2020. godine diplomirao i stekao zvanje Bacherol inženjer održavanja energetskih postrojenja. Naravno, nisam želeo da stanem pri svom usavršavanju. Stoga sam 2020. godine upisao drugi ciklus studija na Internacionalnom univerzitetu Travnik u Travniku odsjek elektrotehnika smjer elektroenergetika, a 2021.godine stekao zvanje Magistra elektrotehnike.

 

CEPS : Koliko dugo ste čekali na prvo zaposljenje nakon završetka studija? Da li radite u struci? Kako Vam se sve to čini?

ANEL IKANOVIĆ: Nakon završetka fakulteta, obavljao sam pripravnički staž u Elektroremontu Banovići. Tu sam obavljao poslove snimanje niskonaponskih motora, snimanje visokonaponskih motora, snimanje transformatora, snimanje pumpi i praćenje i ispitivanje uređaja na ispitnoj stanici. Trenutno radim kao profesor praktične nastave  u JU MSŠ Banovići. Posao je veoma zahtjevan, a ujedno i zanimljiv. Svakodnevno se susrećem sa novim izazovima i trudim da svoje stečeno znanje prenesem učenicima na što kvalitetniji način. Rad sa učenicima, njihovo interesovanje i aktivno učestvovanje u nastavi automatski popravlja moje raspoloženje i drago mi je kada vidim da nekog zanima ova oblast onoliko koliko je i mene dok sam se školovao pa nadalje.

 

CEPS: Šta nam možete reći o obrazovanju i zvanju koje ste stekli na na Visokoj školi CEPS? Da li je bilo odgovarajuće za Vaš posao kojim se sada bavite? Šta biste morali dodatno učiti?

ANEL IKANOVIĆ: Školovanje na Visokoj školi CEPS mi je dosta pomoglo pri sticanju raznih vještina i znanja. Veoma mi je značila stručna praksa koju smo obavljali tokom studija. Smatram da je u ovom poslu veoma bitno obrazovanje ali ujedno i praktične vježbe putem kojih se studenti najadekvatnije upoznaju sa samim poslom i onim čime će se sutradan baviti, ukoliko se opredijele za to. Nastavno osoblje je veoma posvećeno studentima i jako sam im zahvalan na svim savjetima i znanju koje su mi pružili tokom studija.

 

CEPS: Zašto ste se odlučili za studijski program Energetika i kako je ukratko izgledao vaš put obrazovanja?

ANEL IKANOVIĆ: Interesovanja prema energetici sam stekao još od malih nogu  i maštao o tome da jednog dana i ja postanem inženjer. Samim tim moj put je bio jasan, upisao sam elektrotehničku skolu i nastavio dalje tim putem. Tokom školovanja sam unapređivao svoje znanje čitajući stučnu literaturu, obavljajući stučne prakse kao i posjećivajući razne firme koje se bave održavanjem energetskih postrojenja.

 

CEPS: Koje su prednosti Vašeg obrazovanja i znanja stečenog na CEPS-u za Vaš posao?

ANEL IKANOVIĆ: Kao što sam već napomenuo, znanje stečeno na CEPS-u je meni od velikog značaja, baš iz razloga što radim kao profesor i što imam tu odgovornost i želju da sa učenicima podijelim svoje znanje i iskustva.

 

CEPS: Sa trenutnog gledišta, da li imate neku sugestiju da kvalitet obrazovanja na visokoškolskoj instituciji CEPS bude još bolji?

ANEL IKANOVIĆ: Sa trenutnog gledišta nemam nikakvih primedbi na sistem obrazovanja na CEPS-u jer smatram da je na veoma visokom nivou.

 

CEPS: Da li biste željeli da pomognete unapređenju kvaliteta studija na Visokoj školi CEPS? Ako da, kako?

ANEL IKANOVIĆ: Naravno, stojim na raspolaganju svim sadašnjim i budućim kolegama kao i profesorima. Spreman sam da izađem u susret svojim kolegama i pomognem im oko nedoumica vezanih za studiranje, za razne angažmane, da podijelim svoja iskustva i sl.

 

CEPS: Da li možete dati neki savjet za buduće inžinjere energetike?

ANEL IKANOVIĆ: Obrazovanje je najvrijedniji alat koje možete iskoristiti u svom životu. Ukoliko volite ono što radite i ako ste strpljivi, rezultati će doći sami.

 

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.