Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak

Punopravno članstvo Agencije HEA u ENQA

False False False False False
Objavljeno 21.2.2017. u 13:45h

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) nalazi se u procesu sticanja punopravnog članstva u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta (ENQA). Agencija je 29.01.2016. godine podnijela zahtjev za pokretanje postupka sticanja statusa punopravnog člana Evropske asocijacije agencija za osiguranje kvaliteta i Europskog Registra Agencija za osiguranje kvaliteta (EQAR). Obaveza Agencije bila je da do februara 2017. godine dostavi Samoevaluacijski izvještaj (SEI) Agencije ENQA Sekretarijatu. Posjeta ENQA panela Agenciji najavljena je za početak maja 2017. godine.

Povodom toga Direktor Visoke škole „CEPS-Centar za poslovne studije“ Kiseljak zajedno sa Menadžerom za kvalitet i studentima naše visokoškolske ustanove prisustvovali su konsultativnom sastanaku kojeg je organizirala HEA, na temu: "Punopravno članstvo Agencije u  ENQA-i". Na sastanku su se učesnici upoznali sa obavezama koje su postavljene pred stručnjake iz HEA-e kako bi što spremnije dočekali komisiju ENQA-e.

Značaj punopravnog članstva HEA-e u ENQA-i, kao najznačajnijoj i najuglednijoj evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, se ogleda u sljedećem:

  • jasno pozicioniranje našeg visokog obrazovanja u Evropi,
  • međunarodnu priznatost kvaliteta rada na visokoškolskim ustanovama u BiH,
  • potvrdu da Agencija radi u skladu sa ESG standardima (Standards and guidelines for quality assurance in the European Higher Education Area)

Interesantni linkovi:

ENQA: http://www.enqa.eu/

HEA: http://hea.gov.ba/

ESG: http://www.enqa.eu/index.php/home/esg/

EQAR: http://www.eqar.eu/

Novosti

<< Prošla 1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... Sljedeća >> 
Visoka škola "CEPS-Centar za poslovne studije" Kiseljak, Ul. Josipa bana Jelačića bb, 71250 Kiseljak · 2020.